Nederland is Europees Kampioen suikerhoudende drankjes drinken

Suikerconsumptie

Onderzoek foodwatch: 4 suikerklontjes per glas fris

Gemiddeld bevat een glas frisdrank, energydrink, ijsthee of vruchtensap bijna 4 suikerklontjes per glas (200 ml). Dit blijkt uit een uitgebreid marktonderzoek van foodwatch in Duitsland naar 463 verschillende dranken. Die 4 suikerklontjes geldt voor het drinken van een glas van 200 ml maar vaak worden grotere hoeveelheden gedronken zoals een blikje van 330 ml of een halve liter flesje frisdrank (500 ml). In Nederland zal dit niet heel anders liggen.

Zelf drink ik trouwens nooit frisdrank. Drink jij graag een glaasje fris? Wellicht dat je er anders over gaat denken wanneer je onderstaand artikel van Foodwatch leest.

Hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in cola?

Zo bevat Coca-Cola – om maar een voorbeeld te noemen:

  • 10,6 gram suiker per 100 ml.
  • Een gangbaar half liter flesje Coca-Cola bevat daarmee 53 gram suiker.
  • Dat is 13 suikerklontjes (uitgaande van 4 gram per klontje).
  • De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) adviseert een volwassene maximaal 50 gram toegevoegd suiker per dag te consumeren.
  • En bij voorkeur niet meer dan 25 gram.
  • Daarmee krijg je met de consumptie van 1 half liter flesje Coca-Cola al meer dan het dubbele (212%) van het aanbevolen dagadvies binnen.
health nieuws anytime fitness

4 klontjes suiker in een glas frisdrank…

 

We blinken met z’n allen uit in het drinken van suikerdrankjes

En laten we als Nederland nu helaas ook nog eens Europees kampioen zijn in het drinken van suikerhoudende drankjes. Dan is het niet vreemd dat een gemiddelde 5 jarige meer dan haar of zijn eigen gewicht aan suiker per jaar consumeert.

“Vloeibare suiker in de vorm van een drankje verhoogt het risico op obesitas, diabetes type 2 en andere ziekten”

Dit zei Prof Dr Wieland Kiess, directeur van de Pediatrische Kliniek aan de Universiteit van Leipzig, tijdens de presentatie van het onderzoek afgelopen week in Berlijn. Al meer dan 1 miljoen Nederlanders lijdt aan diabetes type 2, en daar komen wekelijks 1.000 mensen bij. De maatschappelijke kosten van obesitas en diabetes type 2 lopen in de miljarden per jaar.

Suikertax?

Foodwatch vind dat fabrikanten als Coca-Cola en Red Bull hun suikergehalte drastisch moeten verlagen, óf ze moeten via een suikertax meebetalen aan de gevolgen: de miljarden maatschappelijke (zorg)kosten en noodzakelijke preventiemaatregelen.

Energydrinks kwamen in het onderzoek als meest gesuikerd uit de bus

Fabrikant PepsiCo kwam van de merken als slechtste uit het onderzoek. Het meest gesuikerde drankje van allemaal is de energydrink “Rockstar Punched Energy + Guava” (PepsiCo):

  • 16 gram suiker per 100 ml.
  • 78 gram ofwel 20 suikerklontjes per blik van 500 ml
  • Dat is in 1 consumptie meteen drie keer zoveel toegevoegde suiker als de WHO voor een hele dag aanraadt

Suiker of zoetstoffen?

55 van de 463 dranken bevatte geen tot amper suiker (0,5 gram/100ml). Het overgrote deel daarvan (49 – 89%) had de suiker vervangen door zoetstoffen. Zoetstoffen zijn een bron van controverse en geen gezond alternatief voor suiker: ze dragen bij aan een voorkeur voor zoet (ongezond) voedsel en er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ook de consumptie van zoetstoffen een hoger risico op obesitas en type 2 diabetes met zich mee brengt.

Er zijn zoveel lekkerdere alternatieven

Je moet het alleen weten. En de verleiding voor de marketingdrankjes leren weerstaan. Op de website van I am a Foodie vonden we nog een tip. Geproefd: lekker! Je vindt het hier.

iamafoodie.nl

We zijn benieuwd naar jouw suikerconsumptie

Drink jij vaak suikerhoudende drankjes? Of juist niet? Wat kies jij? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel.

Wil jij gezonder leven? Minder suiker en meer sporten?

Ga dan naar onze website en maak kennis met een van onze Anytime Fitness clubs. 

 

 

 

Dit artikel werd gespot door Sabine Frijns

Health Expert Sabine Frijns

Sabine is onze health expert. Ze heeft een jarenlange ervaring als (arbeids)fysiotherapeut, orthomoleculair voedingsdeskundige, paleocoach en leefstijlcoach. Ze behandelt mensen, geeft groepstrainingen, workshops en lezingen. Ze heeft passie voor alles wat met een ‘healthy life’  te maken heeft en wil graag haar kennis met jullie delen!

Print Friendly, PDF & Email

Comments