500 gram groenten per dag? Simpel!

voedingstips

95 Procent van alle nederlanders eet minder dan 200 gram groente per dag

Iedereen lacht mij altijd uit, wanneer ik ’s middags op mijn werk uitgebreid met mijn grote kom, gevuld met rauwe groenten, van mijn lunch ga genieten. En als er al niet om gelachen wordt, dan wordt er wel een of andere opmerking over geplaatst… Ik word in ieder geval ongeveer voor gek verklaard wanneer ik, rustig kauwend, mijn pond groenten eet. Het is een kwestie van doen, 500 gram groenten eten.
Richard de Leth, jullie kennen hem misschien nog van de Oersterke lezing die hij gaf tijdens de Anytime Fitness jaarconferentie in Apeldoorn afgelopen mei, deelt in ieder geval wél mijn mening! Groentes zijn namelijk essentieel voor je gezondheid.

Toch eet 95 procent van alle Nederlanders minder dan 200 gram groente per dag!

 

groenten

Hoeveel gram groenten eet jij?

 

De groente-inname in Nederland is ronduit zorgwekkend te noemen

Want groentes zijn je grootste vrienden voor een lang en gelukkig leven. De oermens at ongeveer 500 tot 1000 (!) gram groente per dag. Het gevolg was ongeveer 490 gram ontlasting per dag, wat nul procent kans geeft op darmkanker, poliepen en aambeien. En een hele lage kans op westerse welvaartsziekten. Hieronder het bewijs.

De huidige mens in Europa heeft gemiddeld 87 gram ontlasting per dag…

stoelgang

Goede Stoelgang – Goede Gezondheid

 

Wat te doen?

Meer groente. Veel meer groente eten. Iedereen. Ja, jij ook!

Mijn advies is om een pond groenten per dag na te streven.

 

Waaruit bestaan groentes?

Groentes bestaan uit de magische samenstelling van vitamines, mineralen, fytonutriënten, vezels en vocht. Ik zou het bijna een geschenk van moeder natuur noemen.

Groente: essentieel voor de bacterieen in je darm

Groente is niet alleen essentieel voor je lijf, maar ook voor de bacteriën in je darm. In je darm leven tienmaal zoveel bacteriën als je cellen in je lijf hebt. Als je goed voor deze bacteriën zorgt, zorgen de bacteriën goed voor jou. Gezondheid komt voor een groot deel voort uit de vitaliteit van je darmbacteriën. Wat hebben deze bacteriën nodig? Vezels. En groentes zijn de belangrijkste bron van vezels.

Hoe meer verschillende groentes je eet, hoe breder de diversiteit aan verschillende bacteriestammen in jouw darm wordt. En daar ligt de grote gezondheidswinst.

 

darmflora

Wees lief voor je darmen!

Een pond groente per dag eten is makkelijker dan je denkt

Maar, zonder plan is het onmogelijk. Ik bied je een plan. Je wordt getrakteerd op heerlijke salades, soepen en gerechten. En voor je het weet heb je een pond groente per dag op. En dansen de bacteriën in je darm. En start je een revolutie in jouw lijf. Het gevolg is een verbeterde darmflora, immuniteit én gezondheid

Om je te aan ideeën te helpen heeft Richard de Leth een mooi e-book gemaakt met allerlei recepten om gemakkelijk meer groenten te eten. Iets voor jou?

En hij heeft ook een gratis e-book over 7 Oersterke principes.

 

 

Health Expert Sabine Frijns

Sabine is onze health expert. Ze heeft een jarenlange ervaring als (arbeids)fysiotherapeut, orthomoleculair voedingsdeskundige, paleocoach en leefstijlcoach. Ze behandelt mensen, geeft groepstrainingen, workshops en lezingen. Ze heeft passie voor alles wat met een ‘healthy life’  te maken heeft en wil graag haar kennis met jullie delen!

Print Friendly, PDF & Email

Comments