Ben jij wel in voor een feestje en een drankje, maar wat doet dit met je lijf en is je training dan niet helemaal voor niks geweest?
Het is mogelijk om alcohol te drinken en toch vet te verbranden met minimale invloed op je training. Echt! Dat heeft te maken met de wisselwerking tussen alcohol en je lichaam.
Als je alcohol drinkt, wordt die geabsorbeerd vanuit je maag en ingewanden. Onderweg naar de bloedstroom gaat hij door je lever en zodra de alcohol in je bloedstroom zit, gaat hij continu door je lever heen en die breekt hem telkens beetje bij beetje af en zet het om in azijnzuur (acetaat). Zodra acetaat in je bloed komt, remt het de vetverbranding af door het hele lichaam. Daardoor slaat je lichaam de meeste vetzuren in je bloed op en dat maakt alcohol een vervelende dikmaker (het bierbuikje als meest herkenbare resultaat).
“Van alcohol zelf word je niet direct dik”
Er is een meevaller waar we gebruik van kunnen maken. Acetaat zelf kan door je lichaam heel moeilijk in vet worden omgezet. Je lever heeft het veel te druk met het afbreken van dat acetaat om zelf vet te produceren. Zodoende slaat je lever minder dan 5% van de alcohol op als vetten.
Bovendien, misschien wel heel verrassend voor je, bevat alcohol zelf helemaal geen vetten en maar heel weinig koolhydraten. Dat betekent dat je het vet-vasthoudende effect van alcohol positief kan beïnvloeden door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vet in je lichaam zit als je gaat drinken.
Simpel gezegd: Van alcohol zelf wordt je niet dik, al bevat alcohol wel calorieën natuurlijk, namelijk zo’n 7 calorieën per gram, maar de manier waarop je lichaam reageert op alcohol zorgt ervoor dat je door het drinken van alcoholhoudende drank wel meer vet opslaat. Nu je dit weet, kun je een paar dingen doen om dat vervelende effect te omzeilen.
6 tips om de ‘nadelen’ van een avondje stappen te compenseren met je training
- Eet zo min mogelijk vetten op de dag dat je gaat drinken. Dan heeft je lichaam ook bijna niks om op te slaan
- Verleng de tijd tussen jouw krachttraining en het drinken van alcohol. Recent onderzoek toont aan dat alcohol in direct verband staat met de vermindering van spierontwikkeling. Ga dus niet trainen vlak voordat je naar een feestje gaat. Plan je training liever in de ochtend of maak er helemaal een rustdag van. Kies je om ‘the morning after’ te gaan trainen? Thumbs up voor jouw motivatie!
We geven jou enkele tips voor als je feestjes hebt en toch goed wilt trainen.
- Drink rustigaan, gooi je drankjes niet naar achteren in hoog tempo. Je lichaam krijgt anders ineens een energie-overschot en zal als reactie daarop die energie gaan opslaan.
- Minder eten voordat je alcohol drinkt, werkt ook. Zo kom je minder snel boven je dagelijkse caloriebehoefte uit. Je voelt ook nog eens de alcohol sneller, dus je hoeft niet zoveel te drinken om dronken te worden (als je dronken wilt worden natuurlijk..)
- Eet veel koolhydraten en vooral eiwitten voordat je gaat drinken. Een volle maag verlaagt de snelheid waarmee de alcohol wordt opgenomen in je bloed. Een goede maaltijd, met veel langzaam verterende proteïnen en vezels, kan de schade van alcohol halveren.
- Kies voor een glaasje wijn, champagne of wodka. Andere dranken zitten bomvol suikers. Bier bevat de meest calorieën (150 per glas).
Zijn deze tips nuttig voor jou?
We zijn benieuwd naar jouw ervaringen hiermee. heb je misschien tips voor mede-sporters? Deel ze met ons!