Hoe creëer ik een fitness routine?

Plan je workouts, in je wekelijkse schema!

Iedereen heeft op een bepaald moment de gedachten om te gaan sporten, ieder met zijn of haar eigen doel. Je wilt gaan sporten om af te vallen, misschien wil je wat gespierder worden of je wilt gaat sporten om fit en gezond te blijven. De truc is om vervolgens de tools en de motivatie te vinden die je gemotiveerd houden om te blijven sporten nadat je de eerste stap hebt gezet.

Het is daarom gemakkelijker om je te houden aan een fitness-routine, waardoor je je doel makkelijker behaald!

Wanneer je na slechts een aantal trainingen al voelt wat er in je lichaam gebeurt en hoort van andere mensen dat je er beter uitziet geeft dat een geweldige boost aan je motivatie en zelfvertrouwen. Door resultaat te behalen word je hongerig naar nog meer resultaat en dat motiveert enorm om door te zetten. Heb je vertrouwen in jezelf dat je goede prestaties neer kunt zetten dan ga je met plezier naar de sportschool en is het geen ‘moeten’ meer, maar wordt het ‘willen’ én nog belangrijker, je krijgt er plezier in.

Belangrijk is dat als je een beginnende sporter bent, je je houdt aan een bepaald week schema om te gaan sporten. Bedenk hoe vaak je wilt gaan sporten per week en probeer je, vooral in de eerste weken hieraan te houden. Hoe maak je sporten, routine in je wekelijkse bezigheden?

Er zitten 168 uren in één week, er kunnen op zijn minst een aantal uren besteed worden aan je gezondheid. Het maken van een persoonlijke en doelgerichte routine zal het je makkelijker maken om die uurtjes succesvol in te vullen in de sportschool.

1. Wanneer heb ik een paar vrije uurtjes om te gaan sporten?

Kijk naar je wekelijkse planning, wat doe je zoal in een week. Bedenk je eens wat je allemaal per dag doet en bekijk vervolgens wanneer je een aantal vrije uurtjes hebt tussen al je verplichtingen en andere bezigheden. Je denkt misschien, “het zijn maar een aantal vrije uurtjes en dan moet ik ook nog gaan sporten”, maar geloof me.. Het is voor een goed doel! Je plant toch ook je tandarts afspreken omdat je wil dat je gebit goed verzorgd blijft. Sporten doe je voor je hele lichaam dus kun je ook je trainingen vastleggen.

2. Routine in je workouts

Zodra je weet hoe veel uurtjes in de week en hoe vaak je gaat sporten, maak je ook een routine in je workouts. Je legt hierbij je focus op een lichaamsdeel tijdens elke training. Probeer je per training op 2 lichaamsdelen te focussen. Bijvoorbeeld; schouders en triceps of rug en biceps. Maak hiervoor ook een kalender zodat je weet, als je naar de sportschool gaat welke spiergroepen je die dag gaat trainen. Denk van top tot teen, waarbij je aan elk specifiek onderdeel van het lichaam evenveel tijd besteed.

Zo weet je zeker dat je geen spiergroepen overslaat want dit kan een negatieve invloed hebben op hoe je je beweegt, hoe je eruit ziet en hoe je je voelt. Houd je training gevarieerd!

3. Vier de kleine dingen

Je uiteindelijke doel kan zijn dat je 5-10 kilo wilt afvallen voor die ene bruiloft, maar ben al blij met de eerste 2-3 kilo die je afgevallen bent. Let op dat je niet terug  valt in slechte gewoontes, want zo ga je je uiteindelijke doel niet behalen. Blijf gemotiveerd en beloon je jezelf door de kleine resultaten te vieren zodat je je uiteindelijke doel behaalt!

4. Werk aan je zwakke punten

Na een aantal keren trainen weet je wat je sterke en zwakke punten zijn. Train niet alleen je zwakke punten maar probeer die zwakke punten extra aandacht te geven. Misschien is je zwakke punt wel je balans of je algemene kracht, leg hier extra je focus op en je ziet dat je je zwakke punten kunt omzetten naar sterke punten.

Heb jij je juiste fitness routine al gevonden?

Print Friendly, PDF & Email

Comments