Hoe maak je gezonde vakantie maaltijden?

Vakantie maaltijden staan niet echt bekend als gezond, maar wat is er leuker om in de zomer toch samen met je vrienden en familie te genieten van de vakantie maaltijden? Zonder dat je het zonde vindt van al dat harde werk om gezond en fit te worden voor de zomer.

Zeker is het mogelijk om tijdens de zomer, lekker te eten met al je vrienden en familie. Niks is dan lekkerder dan koude maaltijden. Met name koude groenten zoals asperges, spinazie, wortels en erwten. Er zijn zoveel manieren om creatief te zijn met deze groenten. Hieronder zijn twee verleidelijke bijgerechten die perfect zijn bij je maaltijd!

Parmazaans Asperge Risotto

Voor 6 personen

  • 4 kopjes groentebouillon
  • 1 eetlepel olijf olie
  • 1 kleine ui, in stukjes gesneden
  • 1 kopje arborio rijst
  • 1/3 kopje witte wijn
  • 1 pond asperges, eindjes eraf snijden en in stukken snijden
  • 1 eetlepel boter
  • 1/3 kopje geraspte parmezaanse kaas
  • Zout en peper om op smaak te brengen

Bereiding

  1. Vul een pan met de 4 kopjes groentebouillon en laat het opwarmen op laag vuurasparagus-risotto-2-418x580
  2. Pak een tweede pan, verhit de olijfolie op middel hoog vuur, voeg de ui en de rijst toe en bak dit 3 minuten onder regelmatig roeren
  3. Haal de pan van het vuur en voeg te wijn toe. Zet de pan terug op het vuur en roer totdat de wijn bijna geabsorbeerd is. Voeg erna een half kopje warme groentebouillon toe. Ook dit roer je totdat de bouillon bijna geabsorbeerd is, herhaal dit met het andere halve kopje.
  4. Ga door met het toevoegen van de bouillon (gebruik niet alle bouillon), half kopje per keer, totdat de rijst zacht en romig is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Als laatste voeg je nog het laatste bouillon toe en de asperges aan de rijst.
  5. Verwijder de pan van het vuur, roer als laatste de boter en de Parmezaanse kaas er door heen, breng het op smaak met zout en peper.
  6. Dien het meteen op.

Voedingswaarde per portie
253 calorieën, 8.5g vet, 30.7g koolhydraten, 11.7g proteïne


Honing worteltjes

  • 1 eetlepel zout
  • 2 liter water
  • 1 pond smalle worteltjes, schil en top verwijderen
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels honing
  • De schil en sap van 1 limoen
  • Verse peper om het op smaak te brengen

Bereiding orange-honey-glazed-carrots-4-387x580

  1. Vul een grote pan met water en voeg het zout toe. Zodra het water kookt voeg je de wortels toe. Kook de wortels totdat ze gaar zijn, ongeveer 5 minuten. Leg de wortels op een bord en gooi het water weg.
  2. Zet de pan terug op medium hoog vuur. Voeg de boter toe, de honing, het limoen sap en de schil van de limoen. Zodra de boter gesmolten is, leg je de wortels weer in de pan en draai ze een aantal keer om zodat ze goed bedekt zijn met de boter, het limoensap, de schil van de limoen en de honing.

Voedingwaarde per portie
129 calorieën, 5,8g vet, 19,8g koolhydraten, 1g proteïne

Print Friendly, PDF & Email

Comments