Van light producten naar een kilootje meer in plaats van minder..
0% vet, minder vet, light.. tegenwoordig zie je ontzettend veel light producten in de schappen liggen. Dit geld ook voor de light varianten van snoep, frisdrank en chips. In tegenstelling tot wat het product eigenlijk zou moeten doen, blijkt nu dat op lange termijn light producten zorgen voor overconsumptie van deze caloriearme producten. Het zorgt juist niet voor terugdringing van overgewicht bij de bevolking. Light producten zouden je zelfs juist dikker maken.
Mind Fuck
Herken jij het gevoel dat je je schuldig voelt als je iets eet waar je dik van wordt? Maar als je de light variant kiest voel je je meteen stukken minder schuldig. Het gevaar bestaat dat je jezelf voor de gek houdt: omdat je light eet, kun je best meer eten. Vervolgens wordt dit een gewoonte en waarbij je na een jaar niet alleen meer eet van de light versie maar deels ook weer van de gewone variant!
Gemiddeld kopen consumenten 13% meer calorieën het jaar na de eerste aankoop dan het jaar daarvoor. Dit psychologische langetermijneffect is voor het eerst wetenschappelijk vastgelegd.
Dit geldt ook voor light frisdranken. Hoe kan het zo zijn dat je juist dikker wordt van light producten. Wij noemen het gewoon mindfuck van light! Je hersenen herkennen de zoete smaak van zoetstof als suiker, maar met zoetstof krijgt het niet de energie binnen die bij suiker hoort. Je lichaam vraagt als reactie om meer, oftewel je krijgt honger, waardoor je uiteindelijk meer gaat eten.
Brandstof voor je lichaam
Suiker is de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Nu ga je echt niet van één blikje cola light of een zakje light snoepjes meteen kilo’s aankomen, maar het is toch eigenlijk een gekke gedachte als je denkt dat je best nog een bakje chips kan nemen terwijl je normaal 1 bakje eet omdat er 33% minder vet in zit? Dan krijg je dus eigenlijk uiteindelijk meer calorieën binnen dan met de normale versie en kom je dus aan.
Hoe vaak kies jij voor een light product en denk je dat je hier meer van kunt eten en drinken?
Bron: voedingsgeneeskunde.nl