Van een ongeluk, naar ondernemer

Hoe een gebroken nek je uiteindelijk naar jouw passie leidt…

Ronald Beks heeft sinds april 2015 de deuren geopend van zijn Anytime Fitness club in Neerpelt (BE). Als Nederlander heeft hij de keuze gemaakt om de eerste club in België te openen met zijn vrouw Annette.

Waarom Ronald Beks de stap heeft gemaakt naar eigen ondernemerschap is een heel bijzonder verhaal. Ongeveer 40 jaar geleden begon de nog jonge Ronald met ijshockey. Na zijn carrière op het ijs werd hij beroepsmilitair en bij defensie zette hij zijn eerste stappen richting  sportinstructeur.

Toen sloeg het noodlot toe, Ronald brak zijn nek en werd afgekeurd als beroepsmilitair. Hij kon zijn werk als militair dus niet meer uitoefenen. IJshockeyen kon ook niet meer..

“Waar andere deuren sluiten, opende zich nieuwe deuren voor mij”. Hij rolde meer en meer in het trainerschap en vandaar uit ging het balletje steeds meer rollen. Op een gegeven moment is hij zelfs nog coach geworden van verschillende ploegen. Zoals Dordrecht, Eindhoven, Geleen en in België Turnhout en Hasselt.

Het trainen van deze ploegen gebeurde altijd in de avond uren waardoor hij in de ochtend vrij had. Naast zijn personal training praktijk is Ronald overdag les gaan geven in de sportschool. Hier kreeg hij steeds meer het gevoel van “ik wil ook een eigen sportschool”. Het is zelfs bijna tot een overname gekomen. Net toen Ronald alles wilde annuleren kwam hij in contact met Anytime Fitness.  Niet wetende van te voren dat hij in 24 uur tijd in aanraking zou komen met Anytime Fitness, maar ook meteen het contract zou tekenen om een eigen franchise club te openen van Anytime Fitness.

“Waarom ik zo snel het contract tekende?”
“Er was meteen een klik”, aldus Ronald. Anytime Fitness wilde uitbreiden naar België en Ronald wilde ondernemen in België. “Ik zag alleen maar voordelen; een 24-uur concept, wereldwijd toegankelijk en tijdens het gesprek met Petro Hameleers hoorde ik samen met mijn vrouw dat we de ondersteuning krijgen die je nodig hebt als beginnende ondernemer vanuit het hoofdkantoor. De inrichting ligt al zo ver als klaar en de materiaal keuze ligt vast. Als je bij Anytime Fitness begint ligt er al een plan voor je klaar”.

Waar ben je tegenaan gelopen?
Ronald is erachter gekomen dat er veel zaken anders geregeld zijn in België dan in Nederland, maar zo is wel de weg vrij gemaakt voor de franchisenemers die na hen volgden en nog gaan volgen.

  • De vergunningen moeten persoonlijk ingeleverd worden op papier
  • Je merkt dat er een andere mentaliteit heerst in België
  • Personeelskosten zijn hoger dan in Nederland
  • Andere feestdagen, waar je rekening mee moet houden op je Facebook pagina bijvoorbeeld
  • Omgangsvorm op het gebied van reclame posters, uitingen naar buiten toe: U in plaats van je

Heb je nog een advies voor Anytime Fitness ondernemers in spé?
“Ja, vergelijk jouw eigen club niet met andere succesvolle fitnessclubs. Dat is absoluut geen garantie voor ieder andere nieuwe club”.  Het advies om te starten als ondernemer bij Anytime Fitness zal Ronald altijd geven!

De persoonlijke gouden tip van Ronald
“Blijf jezelf!” Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. In België zal je het anders niet lang vol houden.

Print Friendly, PDF & Email

Comments