Vruchtensapjes zijn toch niet zo gezond

Je kunt ze maar beter niet bestellen.. 

Vruchtensappen.. ook wel bekend als dranken bereid uit fruit. Deze vruchtensappen bevatten een concentreerde hoeveelheid fruitsuikers. Een persoon van 75 kilo heeft ongeveer 5 liter bloed, waarin slechts 5 gram bloedsuikerspiegel aanwezig is.

Concreet: Een glas ongezoet sinaasappelsap van 150 ml bevat ongeveer 14 gram suiker. Appelsap en druivensap bevatten zelfs 16 en 24 gram per glas. De energiewaarde van frisdranken zoals cola en limonade, en fruitsappen zoals sinaasappelsap en appelsap ligt daarom heel dicht bij elkaar: 40 á 45 kcal per 100 ml!

Nog meer redenen om geen vruchtensap te drinken

  • De bloedsuikerspiegel gaat snel stijgen door de grote hoeveelheid fruitsuikers. Hierdoor maakt het lichaam met een vertraagde reactie het hormoon insuline aan, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt.  Het gevolg: Je krijgt weer trek.
  • Je krijgt te veel calorieën binnen als je te veel vruchtensap drinkt. Het overschot aan energie wordt als vet opgeslagen. Met name in de lever en rondom de organen. Deze vetcellen kunnen weer ontstekingsbevorderende stofjes aanmaken.
  • Vruchtensappen tasten je gebit aan. Ook het Voedingscentrum bevestigt dat alle frisdranken en vruchtensappen slecht voor het gebit zijn. De bacteriën in onze mond en darm (mond- en darmflora) worden verstoord door de grote hoeveelheid suikers in de vruchtensappen.

Vruchtensappen zijn net zo ongezond als frisdrank
Dit zeggen sommige wetenschappers. Zelf de Gezondheidsraad geeft nu aan dat sinaasappelsap net ze slecht is als cola!

Meetlat drankjes

Fruit is toch gezond?
Dacht jij even dat je gezond bezig was met je vruchtensapjes. Niet dus, maar waarom dan niet? Fruit verzadigd, vruchtensap niet. Vezels zorgen voor verzadiging, maar in sap zitten geen vezels meer. Je bent sneller geneigd om weer te gaan eten of om nog een glaasje vruchtensap te nemen, omdat je minder snel vol zit.

In vruchtensap zitten toch vitamines?
Dat klopt helemaal, maar hier zitten veel minder vitamines in dan in de hele vrucht. En de vitamines zijn misschien wel gezond, maar de grote hoeveelheid suikers zijn erg ongezond.

Wat je moet weten!
Vruchtensappen zijn geraffineerde koolhydraten. Ze hebben een negatief effect op je gezondheid. In plaats van een vruchtensap, kies voor een gezond alternatief: Een groene smoothie! Of kies liever voor een kop kruidenthee of verfrissend water.

 

Bron: Richard de Leth, spreker Anytime Fitness Benelux conferentie 2016

Print Friendly, PDF & Email

Comments