Zitten is het nieuwe roken: minder zitten verlengt jouw leven

Zitten is het nieuwe roken - Anytime Fitness

Naast voeding is het vele zitten een belangrijke oorzaak voor de fikse toename van overgewicht en obesitas

Uit onderzoek is gebleken, dat obese mensen minimaal 2,5 uur gemiddeld per dag meer zitten dan slanke mensen. Eens te meer een reden om meer te bewegen. Zorg dat je in jouw dagelijkse patroon voldoende beweging hebt. Teveel zitten los je niet op, door na een lange werkdag – zittend aan een bureau- een uur intensief te sporten.

Petro Hameleers lost het probleem van teveel zitten op kantoor creatief op

Zitten mag niet meer; dat is ongezond

Dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor je gezondheid was al bekend, maar het wordt steeds duidelijker hóe belangrijk. Steeds meer blijkt zitten het nieuwe roken te zijn. Dat stelt professor Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht.

Dat uurtje sporten is erg nuttig. En heel gezond. Het kan een uitlaatklep zijn om de stress van jouw ‘everyday life’ te kunnen vergeten. Er zijn gelukkig meer redenen te noemen om wel die workout te doen, dan niet! Je vindt hier overigens de Anytime Fitness clubs. Wat absoluut niet goed is, is een hele dag aan je bureau zitten. Nederlanders zitten schrikbarend lang stil. Zitten is het nieuwe roken, die kreet heb je vast al gehoord. Jong of oud. Schoolgaand of werkzaam. Collectief besteden we teveel tijd op een stoel of bank.

zitten is het nieuwe roken

Je hoeft natuurlijk niet continu aan je bureau te zitten. Zo lossen de Social Media Dokters dit bijvoorbeeld op in hun kantoor.

 

Jongeren zitten schrikbarend veel

De jeugd heeft de toekomst. Die zit er niet zo gezond uit. Met alle gevolgen van dien.  Vooral jongeren tussen de 12 en 20 jaar bewegen nog nauwelijks. Maar liefst 10,4 uur per dag zitten jongeren op hun achterste, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over ’zitgedrag.’ Als je daar acht uur slaap bij optelt, komt de gemiddelde tiener nog hooguit zes uur per dag in beweging.

Jongeren zitten teveel - Anytime Fitness

Jongeren zitten teveel

Zit je te vaak? Je wordt minder oud en loopt meer risico op allerlei ziektes

,,Er is een ongezonde cultuur met overgewicht aan het ontstaan. Kinderen krijgen te weinig prikkels om naar buiten te gaan”, zegt ook sportarts Wout van der Meulen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. ,,De cijfers verbazen me niet, maar zijn wel schokkend hoog. Ook voor de rest van de bevolking.”

Wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek: lichamelijk én geestelijk. En wie ziek is, wordt eerder beter door vooral te blijven bewegen.

zitten is het nieuwe roken

Voorkom dat je een ‘couch potatoe’ wordt!

Langdurig zitten heeft risico’s voor de gezondheid

Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot bijvoorbeeld:

  • overgewicht
  • type 2 diabetes
  • vervroegde sterfte

Dit geldt dus ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen. Tot op heden is er in Nederland geen norm voor zitgedrag. Dit zitgedrag wordt wel meegenomen in de evaluatie van de huidige beweegnormen door de Gezondheidsraad. Dit gebeurt op verzoek van Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Rust roest

“Mensen zijn geneigd iemand die ziek is volledig te ontzien: blijf maar rustig liggen, ik doe het wel. Eigenlijk is dat verkeerd. De zieke moet zoveel mogelijk zelf doen in zijn of haar eigen tempo. Lig zo min mogelijk stil. Luchtfietsen is al goed, of probeer naast je bed te staan, een rondje te lopen door de gang; beweeg wat je kan.” Aldus professor Frank Backx.

Gratis 7 dagen pas Anytime Fitness Nederland

Sport jij nog niet? Maak dan hier 7 dagen gratis kennis bij een Anytime Fitness club bij jou in de buurt!

Tips tegen teveel zitten

Jesse van der Velde (gezondheidscoach) schreef een blog over 15 nadelen van zittten en 11 simpele oplossingen tegen zitten. We benoemen er hier vier:

  1. Elk uur tien minuten lopen
  2. Drink veel water, want dan moet je vaker opstaan…
  3. Doe oefeningen aan je bureau
  4. Doe elke twintig minuten 4 squats

Heb jij nog tips?

We kunnen allemaal van elkaar leren. Kun jij deze 11 tips nog aanvullen? Laat het ons weten in een reactie!

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments