Efrim Wammes: van diabeet naar lid van het jaar

Efrim-Wammes Anytime Fitness

Diabetes type 2 uit het medisch dossier! Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Dan staan we stil bij de gevolgen, welke deze ziekte met zich meebrengt. Maar ook willen wij als Anytime Fitness juist inzoomen op de preventieve stappen die je kunt zetten, zodat diabetes type 2 voor veel minder problemen hoeft te zorgen. Of nog beter; type 2 de wereld uit te helpen. Het verhaal van Efrim laat zien dat het echt mogelijk is en daarmee is hij een voorbeeld en inspiratie voor velen.

 

Efrim Wammes werd in mei 2018 tijdens de Anytime Fitness Benelux Conferentie tot lid van het jaar gekozen

Efrim had jarenlang flink overgewicht, totdat zijn lichaam aangaf dat er iets mis was. Zijn suikerwaardes begonnen te stijgen, met als conclusie; diabetes type 2. ‘Dan realiseer je je ineens dat je het zelf zover hebt laten komen’, vertelt Efrim. Hij vond het vreselijk dat hij door zijn ongezonde levensstijl nu voor de rest van zijn leven medicijnen zou moeten slikken, om over de gevolgen van deze ziekte nog maar niet te spreken. Hij besloot dat het tijd werd om het heft in eigen handen te nemen.

Vanaf het eerste moment voelt Efrim zich ‘thuis’ bij Anytime Fitness. De eerste stap is vaak het moeilijkst en het is daarom belangrijk dat je jezelf op je gemak voelt en de juiste begeleiding krijgt. Iedereen is anders en daarom is een individuele aanpak van belang. De juiste voeding op gezette tijden is voor een diabetes patiënt cruciaal om de waardes mooi en stabiel te krijgen en te houden. Dit, in combinatie met een goed trainingsschema, leidde in een korte tijd tot een duurzaam resultaat; Binnen een half jaar zonder medicijnen!

Efrim-Wammes Anytime Fitness

Efrim Wammes, van diabeet naar atleet

In stand houden of genezen van diabetes type 2?

Wanneer je de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, komt er veel op je af en krijg je allerlei informatie over de gezondheidsrisico’s op langere termijn. De kans op hart- en vaatziekten neemt  toe en een hele lijst aan ‘klachten’ die je op den duur zou kunnen ontwikkelen. Ondanks dat in sommige gevallen diabetes type 2 erfelijk kan zijn, heeft het in de meeste gevallen te maken met een ongezonde levensstijl. Door te weinig beweging, overgewicht en verkeerde voeding, kunnen je lichaamscellen ongevoelig voor insuline worden. Dit hormoon zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Na verloop van tijd zal ook de aanmaak van insuline achteruit gaan, omdat de alvleesklier de productie van insuline niet meer aankan.

De gezondheidszorg is vooral gericht op het corrigeren van de bloedsuikerspiegel door middel van medicatie, welke ervoor zorgt dat de complicaties binnen de perken blijft. Maar nog beter is het om, net als Efrim, zelf de regie over je gezondheid terug te nemen en naar het onderliggende probleem te kijken. Met de juiste sturing geeft dit de gewenste duurzame gedragsverandering en genezing.

 

Jagen en verzamelen

Door op een slimme manier met je voeding om te gaan kun je al heel veel bereiken. Een hele goede methode is om een complexe koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen ná beweging. Complexe koolhydraten zijn koolhydraten waarbij de vezels niet verwijderd zijn, zoals; groenten, volle granen, fruit, noten, peulvruchten en zaden. Het is gebaseerd op het ‘jagen en verzamelen’ principe.

Vroeger konden de mensen niet zomaar een boterham smeren maar moest men eerst op jacht om een dier of vis te vangen, om vervolgens pas te kunnen eten. Dus eerst bewegen en daarna eten. Op deze manier kan je lichaam de glucose veel beter opnemen.

diabetes

Efrim ziet het leven weer met een lach

Zijn Levenselixer

Langzaam maar zeker begon zijn bloedsuikerspiegel te stabiliseren, begon hij zich fitter en krachtiger te voelen en kon hij zijn medicijnen opbergen. Zijn LDL cholesterol ging ook omlaag, wat een teken is dat zijn algehele gezondheidstoestand verbeterde.

 

Diabetes uit het dossier van Efrim: Regie over zijn eigen leven

Ook Efrim ging zich beter voelen en na verloop van tijd kon zijn behandelend arts niet anders dan hem als zijn patiënt te ontslaan en diabetes uit zijn dossier te schrappen. Stoppen met sporten gaat zeker niet gebeuren, want Efrim heeft zijn volgende doel al gesteld; een sixpack. Met zijn mentaliteit en onze coaching gaat dat zeker lukken.

Wil jij ook graag de regie terug over je leven en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan hier contact op met de Anytime Fitness club bij jou in de buurt.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments