Herfst? Pompoen! Een recept voor pompoensoep

Recept Pompoensoep

De herfst, een kleurrijk en geurrijk seizoen

Heb jij een favoriet seizoen? Ik wel! En dat is de herfst, ik hou van de herfstkleuren -/en geuren.

Én ik houd van champignons, een lekker stukje wild, spruitjes en pompoen. Pompoen is ook zo’n typische, heerlijke herfstgroente. Om voldoende groenten binnen te krijgen is het handig om lekkere dikke soep (van groenten) te maken, dan krijg je vanzelf veel vezels, vitamines en mineralen binnen.

Er zijn heel veel verschillende soorten pompoen en iedereen kent natuurlijk de grote oranje reuzepompoen. In Nederland vind je vooral ook veel kleinere soorten op de groenteafdeling, zoals bijvoorbeeld de:

  • pattison (wit en ovaal)
  • winterpompoen (bleekoranje met wasachtige schil)
  • eikelpompoen (hartvormig, donkergroen met oranje vlekjes)
  • spaghettipompoen (langwerpig, bleekgeel, langdradig vruchtvlees)

Wat zit er nu in een pompoen?

Deze groente/vrucht is laag in calorieën en is heel vezelrijk. Pompoen is ook rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E.

 

100 gram pompoen, gekookt bevat:
Energie 14 kcal
Vet 0,3 g
Verzadigd vet 0,1 g
Eiwit 0,6 g
Koolhydraten 1,8 g
Vezels 1,1 g
Zout 0 g

 

Bètacaroteen

Vooral de oranje pompoen zit vol met bètacaroteen. Bètacaroteen is de voorloper van vitamine A (ook wel pro-vitamine A genoemd) en wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Deze vitamine is onder andere goed voor je ogen (zicht), een tekort aan deze vitamine kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Deze vitamine zit ook o.a. in worteltjes.

En dan nu een lekker recept voor gezonde ogen!

 

Ik kwam onderstaand recept tegen op de blog van Richard de Leth, een heerlijk oersterke soep om lekker van op te warmen.

Recept Pompoensoep

Recept: Pompoensoep

JE HEBT NODIG:
• 1 pompoen, gewassen en in stukken gesneden
• 2 uien, in ringen
• 3 tenen knoflook
• 5 takjes tijm
• 2 takjes rozemarijn
• 4 blaadjes salie
• 2 el kokosolie
• 1-2 ltr water, deel om in te koken en de rest om de soep te verdunnen.
• Keltisch zeezout en versgemalen peper

EXTRA’S:
• Vele smaken gaan prima samen met pompoen. Creëer je eigen smaak door te experimenteren.

BEREIDING:
– Verhit een grote pan op het vuur.
– Voeg kokosolie toe en fruit hierin de uien glazig.
– Voeg de kruiden, de knoflook en de pompoen toe.
– Laat even mee bakken.
– Voeg dan zoveel water toe dat de pompoen net onder staat.
– Maal wat peper in de soep en voeg wat zout toe.
– Kook de pompoen gaar in 15-20 minuten of totdat de schil zacht is.
– Pureer een deel van de soep en bepaal de dikte door naar eigen inzicht te verdunnen
met water.
– Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

TIP:
– Soms kan de soep nog een zuurtje nodig hebben, voeg dan een beetje citroensap toe.

Eet smakelijk en geniet van de warmte en de smaak!

 

 

Bronnen: blog Richard de Leth en voedingscentrum

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments