Verbeter je houding en verminder klachten zoals rugpijn in deze 3 eenvoudige stappen
“Ga eens rechtop zitten” is waarschijnlijk een bevel dat je je herinnert van tijdens je jeugd. Of het nu je moeder, vader, oma of een andere volwassene was die jou attendeerde, het kwam vaak toch vervelend over om de hele dag door eraan herinnerd te worden je houding te veranderen. Maar als je nu terugkijkt, blijken ze vaak gelijk te hebben!
Een goede houding tijdens zitten en staan helpt ons nou eenmaal om efficiënter te functioneren. Alles komt op één lijn waardoor spieren op een gecoördineerde manier kunnen bewegen; eigenlijk zoals het lichaam bedoeld was om te bewegen. Bewegen kost minder inspanning en produceert minder vermoeidheid en spanning op de ligamenten en spieren van je lichaam, waar je nog lang profijt van zal hebben.
Een goede houding vasthouden is tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Het is niet alleen moeilijk te onthouden om de hele dag rechtop te zitten, maar het vereist ook meer inspanning. We brengen bijna elk wakker moment door in een positie die ons lijf niet in één lijn brengt. Onze dagelijkse activiteiten zorgen nou eenmaal voor afleiding. Van vooruit reiken tot eten, autorijden, telefoneren en tv kijken. Het grootste deel van wat we de hele dag doen: armen voor ons, afgeronde schouders, een afgeronde bovenrug of een andere afwijking van een neutrale houding.
We geven jou in dit artikel drie snelle oplossingen om je lichaam een beetje opluchting te geven, door je houding te verbeteren:
Stap 1: Vind jouw neutrale positie
Om te beginnen, moet je t gevoel terug in je lichaam krijgen. Neem 2 minuten om de volgende houdingscontrole uit te voeren:
- Ga tegen een muur staan met je voeten recht vooruit en op heupbreedte van elkaar gericht.
- Je hielen, heupen en schouders moeten tegelijkertijd de muur raken.
- Als je problemen hebt om je hielen de muur te laten raken, probeer dan om eerst met je hielen circa 10 centimeter van de muur af te staan en ga dan stap voor stap door naar de achterkant van de muur.
- Laat je hoofd in een comfortabele positie blijven en kijk recht voor je uit met de kin parallel aan de vloer. Naarmate je houding verbetert, komt het hoofd terug naar de muur. Maar forceer het niet.
Let op hoe je lichaam in deze positie aanvoelt.
Stap 2: Bewustwording door je eraan te herinneren
Weten wanneer we niet de juiste houding aangenomen hebben, is een belangrijke stap. Denk eens terug aan de momenten waarop je niet zat zoals het hoort, of wanneer je niet ‘in balans’ stond. De meest voorkomende boosdoeners zijn autorijden, aan je bureau zitten en ‘s nachts ontspannen. Zoek vervolgens hulpmiddelen die je eraan kunnen herinneren jezelf te controleren en aan te passen.
In de auto kun je bijvoorbeeld een post-it plakken met de reminder: ‘bij een rood licht, let op je houding en pas deze aan!’. Dan, achter je bureau, ook hier kun je jezelf helpen. Spreek met jezelf bijvoorbeeld af dat telkens wanneer de telefoon gaat, je je houding aanpast. Er zijn tig van deze voorbeelden te bedenken. Ga ermee aan de slag en je zal gaandeweg het verschil merken.
Stap 3: Doe de 3 x 3 Oefening
Tot slot herhaal je, minstens drie keer per dag, de volgende drie oefeningen. Zo haal je wat spanning van je bovenrug en nek af. Zorg dat je steeds vanuit een goede houding begint!
Shoulder Drops – met je armen boven je hoofd probeer je de schouders van je oren af te trekken zonder je ellebogen te buigen. Houd dit 3 tellen vast en laat los. Herhaal drie keer. Je zou de spieren onder je schouderbladen moeten voelen aanspannen tijdens deze beweging.
Shoulder Squeeze – met de armen voor je uit op schouderhoogte en ontspannen ellebogen, probeer je jouw schouderbladen aan te raken zonder je ellebogen te buigen. Houd 3 tellen vast en laat los. Herhaal drie keer. Je zou de spieren onder je schouderbladen moeten voelen aanspannen tijdens deze beweging.
Shoulder Rolls – met armen langs je lichaam, maak je een achterwaartse cirkel met je schouder. Houd de beweging langzaam en beheerst, en probeer de grootst mogelijke cirkel te maken zonder de ellebogen te buigen of je houding te veranderen. Herhaal drie keer. Je moet de spieren rond de schoudergordel voelen, terwijl je in een pijnvrije bewegingsbaan beweegt.
We zijn benieuwd of jij hier baat bij hebt
Laat je het ons weten? Dat kan makkelijk via onze social media, of in een reactie op dit artikel.