Na de vastenperiode mogen we dan wel weer een keer ‘snoepen’… zeker met dit recept van Focus on Foodies!
De Paasdagen komen er weer aan. Wil je na de vastenperiode weer ‘snoepen’? Een lekker paasbrood is dan natuurlijk niet weg. Wellicht dat onderstaand recept, dat ik tegenkwam op het internet, bij Focus on Foodies je bevalt.
Het deeg dat in het recept gebruikt wordt is helaas niet helemaal suikervrij en lactosevrij, maar het levert wel een gemakkelijker te maken brood op, dit deeg is namelijk wél gemakkelijk te kneden is en het gaat niet brokkelen. Ook blijft het brood na het bakken stevig en kun je het gemakkelijk uit de bakvorm halen. En dat is zeker niet het geval bij alle glutenvrije baksels. Een klein beetje brokkelig is het toch, het is en blijft glutenvrij.
Gluten komt van het Latijnse ‘gluten’, dat lijm betekent. Er is veel te doen over gluten de laatste tijd.
Wat zijn gluten nou eigenlijk?
Gluten zijn een groep van eiwitten in granen, vooral in tarwe. Tarwe is nauw verwant aan andere granen met name rogge, gerst en haver. Deze granen bevatten dus ook hoeveelheden gluten.
Gluten zijn de eiwitten in tarwe die verantwoordelijk zijn voor de stevige structuur van het deeg. De gluteneiwitten zijn verantwoordelijk voor het netwerk, dat gevormd wordt tijdens het brood bakken. Deze structuur die tijdens de rijsperiode wordt gevormd is heel belangrijk. Zonder gluten heeft het brood geen structuur en zal het brood niet rijzen/gisten.
Het zijn normale eiwitten voor de meeste mensen en worden dan ook gemakkelijk verteerd via het maagdarmkanaal. Een klein deel van de bevolking kan echter geen gluten verteren, deze mensen zijn gluten intolerant. Dit verschijnsel wordt in de meeste gevallen coeliakie genoemd.
Glutenintolerantie
Wanneer mensen met coeliakie voedsel eten dat gluten bevat, reageert hun immuunsysteem daarop door het beschadigen van de dunne darm. Vooral kleine vingerachtige uitstulpingen die de dunne darm bekleden worden verloren. Deze uitstulpingen worden vlokken genoemd. Nutriënten uit het voedsel worden door deze vlokken geabsorbeerd in het bloed. Zonder vlokken, ongeacht de hoeveelheid voedsel die gegeten wordt, raakt een mens ondervoed.
Aangezien het immuunsysteem van het lichaam de schade veroorzaakt, wordt coeliakie beschouwd als een auto-immuunziekte. Coeliakie wordt echter ook geclassificeerd als een stoornis in de resorptie, vanwege het feit dat nutriënten niet worden geabsorbeerd. Coeliakie is ook wel bekend onder de naam glutenintolerantie.
(bron: food-info.net)
Terug naar het recept…
Het recept van de Paasstol vind je via deze link.
Ga je dit recept maken? Deel ons een foto!
Dit artikel is van de hand van Sabine Frijns. Zij is onze health expert. Ze heeft een jarenlange ervaring als (arbeids)fysiotherapeut, orthomoleculair voedingsdeskundige, paleocoach en leefstijlcoach. Ze behandelt mensen, geeft groepstrainingen, workshops en lezingen. Ze heeft passie voor alles wat met een ‘healthy life’ te maken heeft en wil graag haar kennis met jullie delen!
Foto credits: Focus on Foodies