Heb jij al eens gedacht aan intermitterend vasten?
Het is bijna halfvasten…
Wellicht dat niet iedereen meer weet dat de periode tussen Aswoensdag en Paaszondag, een periode van 40 dagen vasten is.
Vroeger, als kind, snoepte ik dan 40 dagen helemaal niet, maar verzamelde alle snoepgoed dat ik aangeboden kreeg en in de Paasvakantie verkocht ik dat met een snoepkraampje op straat en het geld werd vervolgens overgemaakt aan een goed doel. Ik was toen nog zeer nobel,… toen welteverstaan ;-).
40 dagen passen
Nu ben ik 40 dagen aan het passen… 40 dagen geen alcohol. Een actie die ondersteund wordt door verschillende bedrijven, organisaties en gemeenten. Meer informatie is te vinden op www.ikpas.nl. Wellicht heb je de actie op Facebook zien passeren. Niet dat ik een probleem heb, met mijn enkele alcoholische consumptie per week, maar meer als bewustwording. Ook vast ik regelmatig intermitterend en dat doe ik vanwege de gezondheidsvoordelen.
Intermitterend vasten kun je op verschillende manieren doen.
Een van de onderzochte methodes is de 16:8 methode, dat betekent 16 uren niet eten en drinken. Deze methode is uiterst gemakkelijk uit te voeren, vind ikzelf:
- Gewoon je avondeten niet te laat nuttigen,
- vervolgens ga je de nacht in,
- je slaat je ontbijt over
- en tegen lunchtijd heb je, je 16 uren al gehad! Easy peasy!
Maar er zijn dus nog andere manieren om intermitterend te vasten, zoals bijvoorbeeld de 5:2 methode. Hierbij beperk je twee niet-opvolgende dagen van de week je calorie-inname tot zo’n 500 tot 600 calorieën per dag. Ook heel praktisch; je slaat voor twee keer per week de lunch of het diner over en de maaltijden die je wel eet zijn karig.
En je hebt de ‘de eet-stop-eet methode’. Bij deze methode eet gedurende 24 uur niet. Je nuttigt bijvoorbeeld je avondeten en je slaat de volgende dag het ontbijt en de lunch over. ‘s Avonds eet je weer een avondmaaltijd. Je eet dus één maaltijd per dag.

Vasten, zo kan het ook 🙂
Een aantal gezondheidsvoordelen van intermitterend vasten even op een rij
Door het vasten gebeurt een aantal dingen in je lichaam op het niveau van de genen, de lichaamscellen en hormonen.
- Je hormoonspiegel verandert bijvoorbeeld om het mogelijk te maken om lichaamsvet te verbranden. Ook bevordert intermitterend vasten belangrijke herstelprocessen in je lichaamscellen.
- Verbetering insulinegevoeligheid
Je bloedsuikerspiegel daalt en daardoor daalt het niveau van insuline in je bloedbaan. Een positief gevolg hiervan is dat je insulinegevoeligheid verbetert. Een ander positief gevolg is dat je vetreserves aangesproken worden vanwege het lage insulinepeil. Dit helpt om diabetes te voorkomen. - Groeihormoon neemt toe
Het niveau van het groeihormoon neemt toe en dat is voordelig om ervoor te zorgen dat je geen spierweefsel verliest (verbruikt veel calorieën) en juist vetmassa verbruikt. Intermitterend vasten help dus om je buikje te verliezen, je taille te verkleinen en om af te vallen. - Reparatie van je lichaamscellen
Door het vasten initiëren je lichaamscellen bepaalde herstelprocessen. Je lichaamscellen verteren en verwijderen bijvoorbeeld overbodig geraakte eiwitten die zich zouden ophopen in de lichaamscellen. Een strakker lichaam, met minder vet is het gevolg. - Genetische veranderingen
Door intermitterend vasten blijken veranderingen op te treden in de functies van genen, wat ertoe zou leiden dat je langer leeft en die mogelijk beschermen tegen leverziekten. - Ontstekingen verminderen
Het blijkt dat door intermitterend vasten er minder ontstekingen in het lichaam ontstaan. Ontstekingen (door bijvoorbeeld teveel suiker of omega 6) kunnen een belangrijke opmaat voor chronische ziekten zijn.
Let op: intermitterend vasten is niet geschikt voor iedereen
Dit zijn enkele signalen dat je toch maar beter drie maaltijden per dag gaat eten:
- Je voelt je nerveuzer of angstiger dan anders
- Je voelt je steeds moe en ziek
- Je hebt last van constante humeur wisselingen
- Je hebt weinig energie doorheen de dag
- Je hebt last van spierpijn of hebt minder kracht
- Je slaapt slecht
Is intermitterend vasten iets voor jou? Ik ben benieuwd!
Dit artikel is van de hand van Sabine Frijns. Zij is onze health expert. Ze heeft een jarenlange ervaring als (arbeids)fysiotherapeut, orthomoleculair voedingsdeskundige, paleocoach en leefstijlcoach. Ze behandelt mensen, geeft groepstrainingen, workshops en lezingen. Ze heeft passie voor alles wat met een ‘healthy life’ te maken heeft en wil graag haar kennis met jullie delen!
Bronnen:
www.paleo.nl
www.nlbewustgezond.nl
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680567/
https://www.scientias.nl/eet-vast-en-leef-gezonder/
https://authoritynutrition.com/alternate-day-fasting-guide/