Volgens de meteorologische kalender is de zomer begonnen in Nederland!
En dan willen we natuurlijk de zon zien! Nu is dat hier in Nederland vaak een uitdaging… de zon zien… Al mogen we zeker niet klagen de afgelopen weken. Inmiddels weet iedereen wel dat de zon naast negatieve aspecten ook positieve aspecten kent.

De zon: zowel negatief als positief
Laten we beginnen met de negatieve aspecten
Zomaar twee belangrijke negatieve zonne-effecten:
- snellere huidveroudering
- ontwikkeling van huidkanker
Maar de zon kan ook heel positief zijn
De zon zorgt dat we genoeg vitamine D in ons lichaam krijgen. Zonlicht is voor de mens verreweg de belangrijkste bron van vitamine D. Als we hier een tekort aan krijgen kan dit bij kinderen ernstige gevolgen hebben, zoals problemen met de ontwikkeling van de botten.
Tevens zie je dat er bij een juiste dosis zonnestraling sprake is van een ontstekingsremmende werking op de huid. En dan hebben we nog niet over de positieve effecten ten aanzien van je humeur

De zon brengt ons bij elkaar
Zonkracht
Om vitamine D in de huid te kunnen produceren moet de zonkracht meer dan 3 zijn. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Er zijn meerdere factoren die daarop van invloed zijn. Denk hierbij aan:
- De breedtegraad op de aarde/invalshoek van zonnestraling: Naarmate zonnestralen langer door de atmosfeer reizen, neemt hun kracht af. Mensen die wonen en werken in de tropen, maken naar schatting 10.000 IE (250 µg) per dag aan; 100 maal meer dan de in Nederland aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen. Maar op onze breedtegraden is gedurende winter en voorjaar de zonkracht te laag om voor vitamine D productie in de huid te zorgen. In de zomer is vroeg op de dag en laat in de middag de zonkracht vaak nog te laag voor vitamine D productie.
- Bewolking, vocht, stof, smog en/of ozon in de atmosfeer verlagen de hoeveelheid UV-B die de aarde bereikt. Hoog in de bergen schijnt de zon ook aanmerkelijk krachtiger dan op zeeniveau, omdat de reis van de stralen door de atmosfeer daar korter is en de lucht schoner.
Slechts zeer weinig voedingsmiddelen zijn een goede bron van vitamine D. Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie daaruit (met name de visleverolie in de vorm van levertraan) bevatten in vergelijking met ander voedsel relatief veel van deze vitamine.
Hoe zorg je nu voor voldoende vitamine D?
Veel blootstelling aan zonlicht. Niet met korte mouwtjes, maar grote huidoppervlaktes. Denk aan het strand of de achtertuin. Hoe minder kleding, hoe meer aanmaak van vitamine D. Helaas verlaagt zonnebrandcrème de aanmaak van vitamine D. Bouw de blootstelling aan zonlicht daarom geleidelijk op in het voorjaar. Je huid kleurt dan mee en je hebt minder zonnebrandcrème nodig.
KWF besteedt op haar website aandacht aan verantwoord zonnen, klik hier.
Alleen zonlicht blijkt echter onvoldoende. We wonen te ver van de evenaar. De kracht van de zon is alleen in juli en augustus sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Slik daarom als de R in maand is (september t/m april) extra vitamine D. Ja, jij ook.
De adviesdosering voor volwassenen (minimaal 50 kg) is 50 mcg (microgram) per dag.
Dat komt overeen met 2000 internationale eenheden (i.e.).
Ben je benieuwd naar jouw Vitamine D gehalte?
Ga naar je huisarts. Laat bloed prikken en laat het vitamine D3-gehalte checken. Een bloedwaarde van 80 nmol/L vitamine D3 is de ideale basiswaarde.
Dit artikel is van de hand van Sabine Frijns. Zij is onze health expert. Ze heeft een jarenlange ervaring als (arbeids)fysiotherapeut, orthomoleculair voedingsdeskundige, paleocoach en leefstijlcoach. Ze behandelt mensen, geeft groepstrainingen, workshops en lezingen. Ze heeft passie voor alles wat met een ‘healthy life’ te maken heeft en wil graag haar kennis met jullie delen!
Gebruikte bronnen: Natura Foundation en site Richard de Leth.