Zeven eieren per week: is dat gezond?

eieren eten

Hopelijk wel, want die eet ik met groot gemak, iedere week!

Behalve dat ik een ei verrukkelijk vind, is een ei ook gewoon erg rijk aan voedingsstoffen, ondermeer alle 9 essentiële aminozuren.

Eieren bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.

Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.

Wist je dat ongeveer 20% van ons lichaamsgewicht uit eiwit bestaat?

Deze eiwitten (waarvan er veel verschillende zijn) zijn een belangrijke bouwstof voor onze spieren. Maar, niet alleen voor spieren. Ook zijn eiwitten belangrijk als bouwstof voor allerlei hormonen en enzymen, voor het zenuwstelsel, de botten en het bloed  tevens kunnen ze dienen als ‘energieleveranciers’.

Daarnaast is eiwit ook nodig voor de bestaande cellen. Cellen vernieuwen zich namelijk steeds.  Het lichaam breekt eiwit af om dit door nieuw eiwit te vervangen. Zo wordt ook beschadigd eiwit, dat tot een verstoorde celfunctie en celgroei zou kunnen leiden, afgevoerd. Bij (brand)wonden is extra eiwit nodig om de weefsels te herstellen. Daarom is het zo belangrijk om goed eiwitten te eten als je moet herstellen.

Hieronder een artikel dat ik tegenkwam op de website van Bonusan.

eieren eten

Hoeveel eitjes eet je nu? En hoeveel ga je er eten ná het lezen van het artikel?

Het Voedingscentrum adviseert in de nieuwe Schijf van Vijf  om maximaal twee tot drie eieren per week te eten. De samenstellers erkennen dat eieren rijk zijn aan vitamine A, vitamine B2, vitamine B12, vitamine D, foliumzuur, fosfor, seleen, ijzer en zink, maar stellen ook dat het “minder positief is” dat eieren cholesterol en verzadigd vet bevatten.

 

Moeten we bang zijn voor cholesterol in eieren? 

Allereerst is de lichaamseigen productie van cholesterol afhankelijk van de inname vanuit de voeding. Wordt er meer cholesterol gegeten, dan produceert het lichaam zelf minder cholesterol en omgekeerd. De invloed van cholesterol op de bloedwaarden is daardoor minimaal. Dit geldt ook wanneer men cholesterolrijke voedingsmiddelen eet zoals eieren.

Er is echter wel een ‘maar’: er bestaan mensen waarbij dit cholesterolmechanisme niet goed werkt. Dit zijn dragers van het zogenaamde APOE4-allel. Bij deze mensen is de impact van cholesterol in de voeding groter dan bij mensen die geen APOE4 hebben. Moeten we ons voor de zekerheid dan maar aan die twee tot drie eieren per week houden?

eieren eten

Langlopend onderzoek zegt dat eieren eten geen kwaad kan

Onderzoekers van de Kuopio Universiteit van Finland analyseerden de voedingsgegevens van meer dan 1000 Finse mannen tussen de 42 en 60 jaar. Deze werden gedurende 21 jaar verzameld binnen de Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Geen van de deelnemers had aan het begin van het onderzoek gediagnosticeerde hart- of vaatziekten.

Uit het onderzoek blijkt dat een hoge inname van cholesterol via de voeding niet gerelateerd is aan het risico op hart- en vaatziekten. Deze uitkomst geldt in ieder geval tot een inname van 520 mg cholesterol per dag. Verhoogde bloedwaarden cholesterol werden ook niet gevonden bij dragers van APOE4.

Zeven eieren per week is gezond

Ook wanneer er specifiek naar de consumptie van eieren werd gekeken, bleek dit geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee te brengen. Deze uitkomst geldt in ieder geval tot een inname van zeven eieren per week, het hoogste aantal dat er gemiddeld werd gegeten.

Tevens bleek er geen verband te bestaan tussen cholesterol in de voeding en verdikking van de halsslagader. De dikte van de wand in deze ader is een marker voor subklinische atherosclerose. Eieren verhogen dus ook niet het risico op slagaderverkalking.

Hoe zit het dan met verzadigd vet in eieren?

Aangezien de consumptie van eieren geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt, is het logisch dat ook de inname van verzadigd vet via eieren dit risico niet verhoogt. Bovendien zorgen verzadigde vetten ervoor dat de vertering vertraagt, waardoor men langer een verzadigd gevoel heeft.

Verzadiging is de sterkste troef tegen overeten, bijvoorbeeld van producten met toegevoegd suiker. Van suiker wordt het inmiddels steeds duidelijker dat dit wel het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

 

Dit artikel werd gespot door Sabine Frijns

Health Expert Sabine Frijns

Sabine is onze health expert. Ze heeft een jarenlange ervaring als (arbeids)fysiotherapeut, orthomoleculair voedingsdeskundige, paleocoach en leefstijlcoach. Ze behandelt mensen, geeft groepstrainingen, workshops en lezingen. Ze heeft passie voor alles wat met een ‘healthy life’  te maken heeft en wil graag haar kennis met jullie delen!

Bronnen

  1. Jyrki K Virtanen, Jaakko Mursu, Heli EK Virtanen, Mikael Fogelholm, Jukka T Salonen, Timo T Koskinen, Sari Voutilainen, and Tomi-Pekka Tuomainen, Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary heart disease according to apolipoprotein E phenotype in men: The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, Am J Clin Nutr, March 2016, vol. 103, no. 3 895-901
  2. Yang Q, Zhang Z, Gregg EW, Flanders WD, Merritt R, Hu FB, Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults, JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):516-24.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments